KATONAI EJTŐERNYŐZÉS

Avagy lehetőleg minden, amit a katonai ejtőernyőzésről tudni szeretnél

A stabilizátoros ugrásokról

A szabadeséses ugrásoknak elterjedt egy speciális változata. Ez az úgynevezett stabilizátoros ugrás, mely a bekötött és a szabadeséses technikák ötvöződéséből fejlődött ki. A módszer különösképpen a volt Varsói Szerződés országainak hadseregeiben terjedt el. A szakirodalom rendszerint egy harmadik ejtőernyős nyitási módként jeleníti meg. Ennél az ugrástípusnál a gépelhagyás után a repülőgépben beakasztott bekötő kötél először egy kis felületű (12 m2) ejtőernyőt stabilizáló kisernyőt nyit ki melynek funkciója, hogy némileg fékezze az ejtőernyős zuhanási sebességét, egyben meggátolja az ugró esetleges forgó, instabil mozgását a szabadesés során. Így az ugró, a stabilizáló ernyő segítségével stabil testhelyzetben zuhanva a meghatározott idő eltelte után, illetve adott magasságon nyitja a főernyőjét. A módszer előnye, hogy HALO-feladatokra rövid időtartamú ejtőernyős kiképzés után is alkalmazhatjuk a katonákat.

 

Az orosz és a lengyel hadseregben a stabilizátoros ugrást a bekötött ugrástípus (deszant) elveinek megfelelően alkalmazzák, azonban a stabilizátoros kisernyő nyílása után a főernyőt egy biztosítókészülék (PPKU vagy AD–3) működteti rövid időzítéssel (ez az AD-3 műszer esetén[2] 3 másodperc). Ilyenkor az ejtőernyősöket tömegesen dobják. Ez esetben a stabilizátoros rendszer funkciója az, hogy növelje a nyílási folyamat időtartamát, valamint redukálja az ugró sebességét a nagy sebességű repülőeszközből[3] (AN-26, IL-76) történő bekötött dobásnál. Így a nyílási terhelés mérsékeltebb lesz. A dobási magasság a rövid szabadesés miatt valamivel nagyobb a hagyományos bekötött ugrás esetén megszokottnál, általában 600 méter.

 

Az orosz D-5/6 mellett gyártanak más olyan ejtőernyőrendszereket is, melyek csak stabilizátoros módon alkalmazhatók, ilyen a német Spekon által gyártott RS9 vagy az RS-10D. A stabilizátoros rendszereknél megfigyelhetünk egy érdekes jelenséget. Amennyiben a csatolótag (a stabilizáló kisernyőt és a főernyőt, illetve a tok-hevederrendszert összekötő elem) viszonylag hosszú, fellép a stabilizáló kisernyő remegése, oszcillációja, mely megrövidítheti a kisernyő, valamint a csatolótag élettartamát. A jelenség oka: szabadesés közben az ugró felett fellépő turbulencia. Ezt kiküszöbölendő, az oroszok a D-5 és D-6 rendszerek kifejlesztése során speciális felületeket helyeztek el a stabilizáló kisernyő zsinórzatán. (5.sz ábra)

 

A stabilizátoros ugrás hátránya és veszélye, hogy amennyiben nem elég határozott és szabályos a gépelhagyás a gép okozta turbulencia rácsavarhatja az ugróra a stabilizáló kisernyőt, s ezzel veszélyhelyzetet teremt. (Megjegyzés: a Magyar Honvédség utolsó halálos kimenetelű ejtőernyős balesete 1991-ben, AN-26 repülőgépből, 1000 méter magasságból végrehajtott, fegyveres, felszereléses stabilizátoros ugrás során történt. Az ugrás során egy ejtőernyős katonával a fent említett vészhelyzet zajlott le, melynek következményeként sajnálatos módon életét vesztette).

 

A stabilizátoros módszer alkalmazható a nagy magasságú szabadeséses ugrások HALO változata esetén is, így nem véletlen, hogy napjainkban több légcellás ejtőernyő típusnál is találkozhatunk a rendszerrel, például a francia MMS[4], az orosz Lesznyik-sorozat, vagy a lengyel AD-2000. A tandemugrásoknál alkalmazott ejtőernyők is ezzel a technikai megoldással működnek. A stabilizátoros ugrás történetét kutatva, találhatunk annak magyar vonatkozását is: az egykori katona-mérnök ejtőernyő tervező Hehs Ákos is folytatott kísérleteket ilyen típusú fékernyőkkel, melyek gyakorlati eredményeit más országokban, így az Egyesült Államokban is bevezettek.[2] Kastély Erika: Biztosítókészülékek, Ejtőernyős Tájékoztató 1993/4. KPM-LRI Repüléstudományi Központ, Tájékoztató Iroda, Budapest-Ferihegy, p 32.

[3] Az orosz D-5 ejtőernyő a gyártó szerint 400 km/h sebességig alkalmazható! (www.zavod3.ru)

[4] MMS-Multi Mission System (magyarul: kb. többrendeltetésű rendszer), a Parachutes de France francia ejtőernyőgyártó cég katonai ejtőernyője.

 

 

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 6
Tegnapi: 26
Heti: 32
Havi: 325
Össz.: 42 626

Látogatottság növelés
Oldal: stabilizátoros ugrás
KATONAI EJTŐERNYŐZÉS - © 2008 - 2023 - airborne.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »